Brecht Vandendriessche, Accountmanager Melkvee

"Als accountmanager heb je een erg gevarieerd takenpakket. Geen enkele dag ziet er hetzelfde uit."

Boerenzoon en bio-ingenieur

“Ik ben Brecht Vandendriessche, 24 jaar oud en woon in Loppem. Mijn ouders hebben een gemengd landbouwbedrijf met varkens en melkvee. Hierdoor heb ik al van kinds af aan erg veel interesse in de landbouw.
De melkkoeien wisten me altijd al meer te boeien dan de varkens, vandaar dat ik er ook voor koos om hierin verder te gaan. Na mijn middelbare studies in Torhout, besloot ik om de opleiding bio-ingenieur (afstudeerrichting landbouwkunde) te volgen aan de Universiteit Gent.
Toen het einde van mijn studies naderde, ging ik regelmatig naar jobbeurzen. Daar kwam ik in contact met ForFarmers. Na een interessante infonamiddag bij ForFarmers zelf, waar enkele werknemers vertelden over hun job en ervaringen binnen ForFarmers, was ik vastbesloten om bij dit bedrijf te werken. In september 2019 begon ik als Accountmanager Melkvee in opleiding. Intussen heb ik mijn opleidingstraject achter de rug en ga ik zelfstandig de baan op om klanten te bezoeken.”

Afbeelding: Brecht Vandendriessche_in-line

Gevarieerde dagen

“Als accountmanager heb je een erg gevarieerd takenpakket. Geen enkele dag ziet er hetzelfde uit. Toch probeer ik steeds een vaste routine in mijn werkdag te steken. ’s Morgens begin ik met wat administratief werk, hoewel de job als accountmanager zich grotendeels afspeelt bij de landbouwer, op de boerderij zelf. Het is echter heel belangrijk om goed voorbereid naar onze klanten te gaan. Dat doe ik door ’s morgens onder andere rantsoenberekeningen te maken, de melkcontroles en MCC-gegevens te bekijken en/of door de robotdata van robotmelkers te analyseren. Daarna is het tijd om in mijn auto te stappen en naar mijn klanten te rijden”, legt Brecht uit.
“Een bezoek bij een boer doe je vaak vanuit een bepaalde probleemstelling. Uiteraard is het steeds de bedoeling om het totale plaatje te bekijken eens je op het bedrijf bent. Je bekijkt onder andere het rantsoen via allerhande tools, zoals een schudbox en een warmtecamera. Natuurlijk zijn de dieren zelf belangrijkst: een koe liegt namelijk nooit! Vertonen de dieren een bepaald gedrag? Hoe is het gesteld met hun conditie? Ziet de mest er wel goed uit? Allemaal zaken waar we als accountmanager oog voor moeten hebben. Naast voer verkopen, voorzien wij de boer ook van passend advies.”

Theorie omzetten in praktijk

“Tijdens mijn opleiding bio-ingenieur leerde ik voornamelijk over de theoretische achtergrond van diervoeding en melkvee. Na mijn studies begon ik onmiddellijk bij ForFarmers aan het opleidingstraject voor accountmanagers melkvee. Tijdens dit opleidingstraject leerde ik vooral hoe je de theorie kunt omzetten naar de praktijk, en dit op verschillende manieren. Zo kan je je aanpak steeds aanpassen aan de bedrijfssituatie van je klant. Door enkele dagen mee te gaan met ervaren collega’s kreeg ik de kneepjes van het vak snel onder de knie. Uiteraard leer ik nog dagelijks bij of ontdek ik zaken die ik eerder nooit tegenkwam. Ook dan kan ik steeds terugvallen op mijn ervaren medecollega’s, die altijd wel een antwoord weten op mijn vragen”, aldus Brecht.