Jens De Busscher, accountmanager/specialist Legpluimvee, over zijn traineeship

Afdeling: Sales Pluimvee

Afbeelding: Jens De Busscher_overzicht

Jens De Busscher begon als toekomstig technisch specialist Legpluimvee aan het Commercial Trainee Program bij ForFarmers en rondde dit traject in april 2019 af. Inmiddels is hij als accountmanager/specialist Legpluimvee werkzaam voor zowel ForFarmers als Reudink (de biologische tak).

Hoe kijkt hij terug op het traineeship en wat heeft het hem gebracht?

“Het traineeship gaf me een goede basis voor het werk in de praktijk”

Wat is je achtergrond?

“Ik ben afgestudeerd als bio-ingenieur met afstudeerrichting landbouw aan de Universiteit in Gent. Die opleiding duurde vijf jaar. Daarna heb ik bedrijfseconomie gestudeerd om mijn kennis verder uit te breiden.”

Hoe ben je in de pluimveesector beland?

“Ik ben niet van huis uit afkomstig uit de landbouw, maar ik heb de agrarische sector altijd interessant gevonden. De legsector sprak me meer aan dan de andere sectoren, omdat hier een grote technische kant aan zit en dat past bij mijn wetenschappelijke achtergrond.”

Waarom koos je voor een traineeship bij ForFarmers?

“Tijdens mijn studie ben ik me gaan interesseren voor de veevoedersector. Toen ik op zoek was naar een baan kwam ik erachter dat ik graag met klanten wilde werken in een adviserende rol. Zo ben ik uiteindelijk als technisch specialist bij ForFarmers terechtgekomen. Via het traineeship heb ik veel geleerd, zowel over de organisatie als op voedingstechnisch gebied. Dat gaf me een goede basis voor het werk in de praktijk.”

En hoe is het je daarna vergaan?

“Vrij snel na de afronding van het traineeship ben ik doorgestroomd naar mijn huidige, meer commerciële functie. Al combineer ik dit nog altijd met advies en technisch werk bij klanten. In deze sector blijft techniek een heel belangrijk aspect, daar zit toch vooral onze meerwaarde. Sinds enige tijd werk ik ook voor onze biologische legpluimveetak. Dit maakt het werk extra interessant, omdat conventioneel en biologisch binnen de legsector toch wel aparte werelden zijn, elk met andere focuspunten, streefdoelen, kijk op de markt en dergelijke.”

Waar sta jij over vijf jaar?

“Het is de bedoeling dat ik mij, door ervaring op te bouwen, ontwikkel tot dé referentie voor leg in België. Het is een kleine sector, maar er is veel mogelijk als je het goed aanpakt. Ik wil ook meer doen dan alleen voer verkopen. Ik wil goed op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen de landbouw, zoals nu bijvoorbeeld dataverzameling, om daarmee onze klanten op voorsprong te zetten. De agrarische sector staat overal onder druk, dus we moeten continu werken aan efficiëntie en prestatieverbetering.”

Wat was een belangrijk leerpunt tijdens je traineeship?

“Het belang van talenkennis. Ik had me dat nooit zo gerealiseerd, maar als je het bedrijfsleven in wilt – zeker in België – dan is meertaligheid essentieel en niet alleen bij ForFarmers.”

Meer weten over het Commercial Trainee Program van ForFarmers? Lees dan hier verder.