Team 4ForFarmers wint Sustainable Business Challenge 2020

logo Sustainable Business Challenge

Team 4ForFarmers, één van de teams die een oplossing bedachten voor het duurzame businessvraagstuk van ForFarmers, kreeg de meeste punten van de jury en won de titel voor het meest veelbelovende idee van de Sustainable Business Challenge 2020 (SBC).

Medio december werd het winnende team bekendgemaakt. In totaal werkten vijftien studententeams aan innovatieve oplossingen voor duurzame businessvraagstukken voor de bedrijven Alliander, Engie, Grolsch, Waternet en ForFarmers. Corona zorgde bij deze editie van de Challenge voor een extra uitdaging omdat alles online verliep. De kwaliteit van de ideeën was er echter niet minder om. Het was een zinderende finale, waarin de jury het ForFarmers-team prees om creativiteit en out-of-the-box denken.

Breinbreker

De opdracht voor de ForFarmers-teams was om na te denken over hoe ForFarmers in het eigen productieproces gebruik kan maken van de energie die boeren op hun bedrijf opwekken. Dit was een echte breinbreker, want een brokje maken lijkt wel simpel, maar daar komt heel wat bij kijken.

Het winnende idee

Nu alle eindejaarsdrukte weer wat geluwd is, blikt Max Dekker, captain van het winnende team, graag nog even terug: “Wij hadden een mobiele pellet-pers bedacht. De laatste stap in de productie van pellets doen we niet in de fabriek, maar op het erf bij de boer, waarbij we gebruikmaken van de hernieuwbare energie die daar wordt opgewekt. Hoewel de jury van ForFarmers wel kritisch was over de haalbaarheid, waren ze erg enthousiast over onze originele benadering van het vraagstuk. We hadden ook goed nagedacht over alle tekortkomingen van ons idee. Tijdens de finale konden we daardoor alle vragen goed beargumenteerd beantwoorden.”

Passie

Max heeft veel geleerd van zijn deelname aan de Challenge. “Het is interessant om je zo onder te dompelen in iets waarvoor je zelf veel passie hebt. Natuurlijk zou ik graag morgenochtend wakker worden in een Nederland waar elk bedrijf alleen hernieuwbare energie gebruikt, maar dat is niet realistisch. Juist het inzicht dat je een kleine stap voorwaarts kunt maken, door echt out-of-the-box te denken, vond ik het mooiste van de challenge.”

De bedenkers van het meest innovatieve idee: Irene Koopman, Maaike van Woerden, Naomi Peters en Max Dekker (v.l.n.r.).
De bedenkers van het meest innovatieve idee: Irene Koopman, Maaike van Woerden, Naomi Peters en Max Dekker (v.l.n.r.).